Groen in straten en op pleinen: 165.569 euro

MOS in A

Om een groenere, schonere en meer leefbare stad te creëren wil dit project op twee openbare locaties in het district experimenteren met mosmuren, mosgrafitti, mosinstallaties,….

De klimaatopwarming is een feit, en na 19 weken van donderdagse klimaatmarsen voel ik nog steeds de drang om zélf iets te doen aan deze problematiek. Bovendien is de lucht in Antwerpen één van de slechtste van alle Belgische steden (blijkt uit onderzoek van EMA en CurieuzeNeuzen). Dus wat als we nu eens twee noordelijk georiënteerde muren, die vaak grauw en donker zijn, zouden vergroenen met mos? En dit dagelijks besproeien met regenwater dat we opvangen via het dak? Dan slaan we 4 vliegen in 1 klap: we vergroenen twee moeilijke gevels, houden water langer vast in de stad, reduceren CO2 en zuiveren de lucht. Mossen hebben een dunne bladstructuur waardoor ze actief fijn stof binden en verteren. Zo zou mos wel eens voor een revolutionaire schone lucht kunnen zorgen! Groen in de stad maakt haar inwoners gelukkig, trekt vogels en insecten aan en zorgt voor een natuurlijke airco. Begin juli zullen mosspecialisten, geïnteresseerden en ik brainstormen over de aanpak, want mos kan je op verschillende manieren aanbrengen op gevels, daken, muren,... Hoe dan ook zal het resultaat een nieuw stukje groen in onze stad brengen.

Het vergroenen van moeilijke gevels - regenwateropvang - een betere luchtkwaliteit - CO2 reductie

Mos heeft voldoende vocht en schaduw nodig om te kunnen groeien.

15.000 euro

Klimplant vzw en firma AtmossfAIR

Stap 1: Opstart van een werkgroep & brainstorm over de mogelijkheden - Stap 2: Open oproep: op welke muren mogen we experimenteren? - Stap 3: Praktische voorbereiding - Stap 4: Realisatie - Stap 5: onderhoud & evaluatie