Interculturele projecten: 65.450 euro

Samen op avontuur in ’t Stad! (klein project-stemmen x2)

Ouders met jonge kinderen (0 – 6 jaar) uit het Rode Kruis opvangcentrum Linkeroever gaan op verkenning in Antwerpen. Ze praten met elkaar, zoeken naar de leukste plekken voor gezinnen met jonge kindjes en leren hun nieuwe buurt kennen.

In het opvangcentrum wonen mensen met hun kinderen samen van over de hele wereld. Elk met hun eigen achtergrond, cultuur en eigen verhaal. Ook ouders die met hun jonge kinderen in een opvangcentrum verblijven, hebben nood aan ontspannende momenten als gezin. Wanneer je echter in een opvangcentrum verblijft, is het vaak niet je eerste prioriteit om vrije momenten op een zinvolle manier in te plannen. Ook het op zoek gaan naar en het uitwerken van ontspanning kost energie, zeker wanneer je verblijft in een omgeving waarin je zelf niet opgegroeid bent. Daarom willen Rode Kruis opvangcentrum Linkeroever en Vormingplus regio Antwerpen de handen in elkaar slaan om ouderbijeenkomsten in te plannen. Op regelmatige basis komen we gedurende het schooljaar samen met de ouders met kindjes tussen 0 en 6 jaar. We creëren een rustige plek waar ouders samen komen en nadenken over activiteiten die zij als ontspannend kunnen ervaren voor hun gezin. Het kinderteam van het opvangcentrum organiseert zelf al activiteiten voor de oudere kinderen maar een aanbod voor de jongste kindjes en hun ouders schiet er vaker bij in. Dankzij middelen van de burgerbegroting willen we de handen in elkaar slaan om ouders van over de hele wereld te versterken in het plannen van leuke en ontspannende momenten als gezin. Ouders geven zelf aan waaraan ze behoefte hebben. Op deze manier moedigen we ouders aan om het aanbod voor gezinnen in Antwerpen te verkennen.

Ouders – ook ouders die hun kinderen opvoeden in een opvangcentrum – hebben nood aan een positief contact en leuke momenten met hun kinderen en met elkaar. Door een jaar samen op stap te gaan in Antwerpen leren ook deze gezinnen de buurtpartners kennen. Deze partners zoals bv Huis van het Kind, Buurtsport, de bibliotheek en het Cultureel Centrum bieden op een structurele manier een aanbod aan voor alle Antwerpse ouders. Alle partners binnen dit voorstel zijn ervan overtuigd dat ieder gezin recht heeft op ontspanning. Ook geloven we dat een positief contact tussen ouders en hun kind de ontwikkeling van deze jonge kinderen ten goede komt. En de gezellige contacten tussen ouders onderling zijn ook voor hen heel waardevol.

Ouders die verblijven in een opvangcentrum zijn erg onzeker over hun toekomst, misschien hebben ze weinig energie om mee actief na te denken over leuke activiteiten. Ouders van jonge kindjes hebben soms wel eerder nood aan momenten voor zichzelf en zijn misschien moeilijker te motiveren om iets samen met hun kindje te doen.

Totaal € 3560 Communicatie (kopiekosten voor flyers en affiches) € 200 Begeleiding van de bijeenkomsten 17 x €80 € 1360 Tickets voor aanbod in Antwerpen € 1500 Slotfeestje (lunch in buurtrestaurant) 50 x €10 €500 9 activiteiten: - 6 gratis of bijna gratis o Picknick in het park o naar de markt en samen koken o aanbod pretloket (bv. naar het Paleis) o naar het zwembad o Red star line museum o Aanbod zomer van Antwerpen o … - 3 iets duurdere activiteiten (via vakantieparticipatie) o Zoo van Antwerpen o Binnenspeeltuin o Trampoline springen o …

- Ouders van de jongste kinderen (0 – 6 jaar) binnen het Rode Kruis opvangcentrum Linkeroever - Minstens één medewerker van het jongerenteam van het Rode Kruis opvangcentrum Linkeroever - Minstens twee medewerkers van Vormingplus Regio Antwerpen - Mogelijks ook medewerkers van Huis van het Kind, Bibliotheek Elsschot, CC Ter Schelde die hun expertise inzetten om een leuk aanbod toe te lichten voor de gezinnen

Januari – februari: 2 ouderbijeenkomsten Krokusvakantie: 1 gezinsactiviteit Maart: 1 ouderbijeenkomst Paasvakantie: 2 gezinsactiviteiten Mei – juni 2 ouderbijeenkomsten Zomervakantie: 4 gezinsactiviteiten September – oktober: 2 ouderbijeenkomsten Herfstvakantie: 1 gezinsactiviteit December: 1 ouderbijeenkomst Kerstvakantie: 1 gezinsactiviteit Totaal: 17 bijeenkomsten Tussen al deze activiteiten en ouderbijeenkomsten door is er een nauw contact tussen de verschillende projectpartners zodat verwachtingen en doelstellingen goed bewaakt worden.