Interculturele projecten: 65.450 euro

De Wereldkeuken van Chiro Lore (klein project-stemmen x2)

De verschillende culturen in en rond de Brederodebuurt samenbrengen. Samen met hun ouders bereiden en serveren de chiroleden een gerecht uit hun land van origine. Ook komt er dit jaar een extra focus op biologische ingrediënten in de gerechten om zo ook ecologisch bewuster bezig te zijn.

Vaak krijgen jeugdbewegingen het verwijt dat ze er niet in slagen alle culturen te vertegenwoordigen. Chiro Lore kan trots zeggen dat ze daar wel in slagen. Om dat te vieren willen we een buurtfeest organiseren met wereldkeuken waar we onze diversiteit in de kijker zetten. We vragen aan 15 verschillende Chiro-ouders met verschillende afkomst om eten te bereiden uit hun land/streek van herkomst. We ondersteunen hen met de aankoop van het eten en voorzien eventueel materiaal mocht dat nodig zijn. Het is de bedoeling dat bezoekers van alles een beetje proeven, om de verschillende keukens van de culturen te leren kennen. Daarom voorzien we geen maaltijden, maar kleine porties. Op het buurtfeest voorzien we uitvergrote foto's met info over de maaltijden en het land/streek van herkomst en een grote wereldkaart met een overzicht. Zo komen bezoekers meer over de maaltijden en de verschillende landen te weten. we hebben geen doelstelling winst te maken met het buurtfeest. Maar we vinden het wel belangrijk dat er respectvol met het eten wordt omgegaan. Daarom vragen we een klein bedrag voor het eten aan de bezoekers (1 euro voor 1 portie) Dit jaar vernieuwen we door in te zetten op 4 extra pijlers die we belangrijk vinden: bio, fairtrade, lokaal en allergenenvrij. Bio omdat we een gezonde levensstijl en planeet nastreven. Fairtrade omdat we aan een eerlijke wereld willen werken, lokaal om op die manier buurtinitiatieven te ondersteunen en de ecologische voetafdruk laag te houden. Allergenenvrij omdat de Wereldkeuken er voor iedereen is. Dat kan door met een variant te werken of het hele recept aan te passen. De meeste kokers voorzien nu al een vegetarisch en halal alternatief. We moedigen de kokers aan hiervoor de nodige inspanningen te leveren en verhogen de kookbudgetten hiervoor. Uiteraard mag dit niet ten koste gaan van de authenticiteit of smaak van het gerecht. Voor wie dat moeilijk lukt, nemen wij het op ons om zelf naar de juiste winkels en markten te gaan.

Verschillen tussen mensen maken ons rijk als maatschappij. Onze diversiteit is iets waar we trots op zijn. We willen dat gevoel delen met alle Antwerpenaren. Door elkaars verhalen en achtergronden te horen krijg je een nauwere band, wat voor een groter gevoel van eenheid zorgt.

we hebben dit evenement nu al twee jaar gedaan en beide edities waren een groot succes. onze grootste valkuil is het weer. maar dat hebben we dit jaar ook mooi opgelost.

€ 3.520,00

Chiro Lore

1. Planning opstellen 2. Ouders contacteren en motiveren 3. Promotie 4. Aankopen 5. Opbouw