Aantrekkelijkere pleinen: 98.638 euro

Modulaire groeneilanden voor stadstuinieren & sociale ontmoeting

Een reeks verplaatsbare, geometrische groeneilanden met ruimte voor ontmoeting, stadstuinieren en recreatie voor jong en oud.

Modulaire en verplaatsbare groeneilanden uit Cortenstaal met hardhouten zitmogelijkheden en ingebouwd substraatsysteem + waterreservoir voor teelt van kruiden en groenten, stadstuinieren. De bakken zijn ontworpen voor ergonomisch tuinieren waardoor ze geschikt zijn voor alle leeftijden. Door hun speelse en geometrische vorm kunnen de bakken aan elkaar worden verbonden voor grotere oppervlaktes. Aan de rand van de elementen kan een zitbank worden toegevoegd zodat er ook plaats is voor recreatie, rust en zitten. Locatie: Falconhoven, een nieuw bewoond binnenplein in het Schipperskwartier waar veel bewoners zijn zonder tuin. Dit is de enige wijk in het district zonder een park, de behoeft aan groen (om mee te doen) is hier erg groot.

Unieke combinatie van natuurbeleving, volkstuinen, stadstuinieren, recreatie en straatmeubilair. Een blikvanger op elk plein en een uitnodigende plaats voor ontmoeting. Groen en natuur zorgen voor meer biodiversiteit, ontharding, comfort en welbehagen, opslag van regenwater, verkoeling in de zomer, zuurstof,… Stadsbewoners zonder tuin kunnen hier terecht om een eigen tuintje te onderhouden of groenten en kruiden te telen.

Een goed draaiboek en winter onderhoudsplan uitschrijven is noodzakelijk. Er moet goed worden nagedacht hoe de tuintjes tegen vandalisme beschermd kunnen worden.

Totaal: 7.370 euro: parallellogramvormige boombak van cortenstaal, ca. 130×150×47 cm (l×b×h) = 1.785€ | beplanting + substraat: 600€ | driehoekige boombak van cortenstaal, ca. 130×150×47 cm (l×b×h) = 1.335€ | beplanting + substraat: 500€ | trapeziumvormige boombak van cortenstaal, ca. 130×300×47 cm (l×b×h) = 2.035€ | beplanting + substraat: 750€ | hangende zitting van 2 balken, voor bakken van cortenstaal, ca. 150×16×15 cm (l×d×h) = 365€

Klimplant vzw : kan de projectwerking en het deel beplanting / tuinieren trekken en coördineren, samen met verschillende bewoners van het Falconplein, de buurtvereniging Schipperskwartier vzw en de trekkers van het project ‘Hofke van Heden’. Zij staan paraat om te starten, te helpen en te tuinieren. Voor een goed draaiboek en een onderhoudsplan zal overleg met stadsdiensten nodig zijn. We voorzien infomomenten om te gaan kijken bij gelijkaardige projecten rond stadstuinieren en volkstuintjes. Plaatsen van de groeneilanden: District Antwerpen

Te bespreken