Klimaat- en milieuprojecten
Klimaat- en milieuprojecten
De projecten
Klimaat- en milieuprojecten
Klimaatstraten
Iedereen is wel op één of andere manier bezig met het kimaat. Dakisolatie, zonnepanelen, energie en water sparen, mei plasticvrij, minder vlees eten, … : het is nog nooit zo actueel geweest. Met het project klimaatstraten willen we tegelijk de sociale cohesie bevorderen en oog hebben voor klimaat. Een klimaatstraat is een groep van tien à vijftien enthousiaste gezinnen uit één straat die samen op een gezellige manier kennis willen maken met respectievelijk kleine, goedkope energiebesparende maatregelen (spaarlampen, spaardouchekop, nut van rolluiken…), ecologische poetsproducten (microvezeldoekje, azijn, …), autodelen, andere straatinrichting, ... Een deskundige komt, op een bijeenkomst bij één van de gezinnen thuis, uitleg en tips geven die u zonder comfortverlies in uw eigen huis kunt toepassen. We willen met de Klimaatstraten ook de samenhang tussen de buren verbeteren. Daarom doen we de bijeenkomst bij een buur thuis, en voorzien we iedereen van een natje en een droogje. Het ligt voor de hand dat dit fair trade producten zijn! Na een maand komen alle gezinnen opnieuw samen om over hun ervaringen te praten. Ook hier voorzien we een eerlijk hapje en drankje.
Klimaat- en milieuprojecten
Buurtfestival ‘Kerkstraat Plage’ wordt klimaatneutraal
Klimaat- en milieuprojecten
Doe het met minder plastiek! (klein project-stemmen x2)
Klimaat- en milieuprojecten
Een bijenhotel voor elke klimaatstraat (klein project-stemmen x2)
Bijenhotels maken op straten en pleinen. Wilde bijen worden de ambassadeurs voor een klimaatstraat. We willen er een infostand aan toevoegen die alle aspecten van een klimaatrobuust district in beeld brengt. Bij elk hotel hoort bijen-educatie!
Klimaat- en milieuprojecten
Toekomstboom Lange Van Ruusbroecstraat-Nottebohmstraat-Wolfstraat
Klimaat- en milieuprojecten
Meer vogels, bijen, vlinders, kleur, fleur en eetbaar groen dankzij Samentuin Damhof
Klimaat- en milieuprojecten
AperOpera
Klimaat- en milieuprojecten
Foodcoop 2060
Sinds enkele jaren wordt er in Antwerpen-Noord allerhande lokale voedingsproducten gekweekt: groenten, fruit, kruiden, honing, vlees. In 2019 hebben we ook voor het eerst een groepaankoop witloofknollen georganiseerd. Meer dan 2500 knollen hebben we zo verdeeld in de wijk. Veel van die initiatieven worden getrokken door vrijwilligers en zijn voor eigen gebruik. Maar als we meer zelfbedruipend zouden willen worden, van die producten zouden willen gaan verkopen, dan moeten we in orde zijn met voedselveiligheid, belastingen, … Dan moeten we aan marketing gaan doen, verkooppunten zoeken, … Daarom zouden we een voedselcoöperatie willen proberen opstarten die dit voor al die initiatieven organiseert.
Klimaat- en milieuprojecten
Opvang en recuperatie regenwater Fundament
Klimaat- en milieuprojecten
Dorstlessers voor geveltuinen (regentonnen op straat) (klein project-stemmen x2)
Klimaat- en milieuprojecten
Opvang hemelwater Pyckestraat (klein project-stemmen x2)
Klimaat- en milieuprojecten
Klimplant als nieuw Antwerps klimaatplatform
Klimplant vzw zag het licht in het voorjaar van 2019. Klimplant is een vrije afkorting van klimaatplatform Antwerpen. Daarbij willen we niet enkel klimaatacties van Antwerpse enthousiastelingen en verenigingen helpen implementeren, verbinden en opschalen, maar ook goede ideeën van buitenaf (zoals bvb van organisaties zoals Klimaan in Mechelen, GMF in Gent,....) binnenbrengen in het Antwerpse district. \ \nVia de burgerbegroting willen we Klimplant in 2020 opschalen tot een volwaardige organisatie die kan bouwen aan een jaarplan, website, … en haar rol als klimaatplatform ten volle kan opnemen.\n
Klimaat- en milieuprojecten
Vijf voor twaalf voor het Stadspark (klein project-stemmen x2)
Klimaat- en milieuprojecten
Operatie steenbreek
Klimaat- en milieuprojecten
Circulair Textiel Collectief
Klimaat- en milieuprojecten
1000 m² bloemen
Er wordt 1000 m² gras omgetoverd in wilde bloemen op verschillende plekken in de stad, bij voorkeur de bermen in de drukke stadskernen. Nadat gesprekken zijn afgerond rond de meest optimale locaties en afspraken rond onderhoud, wordt de bestaande gazon vervangen door het inzaaien van een inheems bloemenmengsel.
Klimaat- en milieuprojecten
Groepsaankoop geveltonnen
Diverse bewoners willen op diverse plaatsen regentonnen installeren voor hergebruik van regenwater via de Burgerbegroting. Super idee! Het zou interessant zijn om een groepsaankoop te organiseren, want de regentonnen en de installaties zijn erg duur. We stellen voor dat het district alle indieners samen brengt, eventueel met een Ecohuis, producenten, sociale tewerkstellingsinitiatieven.
Klimaat- en milieuprojecten
Slim en zuinig met drinkwater (klein project-stemmen x2)
Drinkwater is een schaars goed geworden en dreigt - onder invloed van de klimaatopwarming - zeldzamer te worden en zuinig omspringen met drinkwater is een ‘algemeen belang’ geworden.\nSlim heeft hier een dubbele betekenis de digitale meter wordt slim genoemd omdat deze efficiënt het waterverbruik kan vaststellen, zonder dat je in je kelder moet kruipen om te meten. Slim, dat moet je zelf zijn of worden, en op een oordeelkundige wijze uw verbruik onder controle houden.\nHet gemiddelde verbruik per persoon bedraagt 40 m³ per jaar. Liefst 40 % van het verbruik gaat naar de badkamer, dus naar lichaamshygiëne. Voor een bad verbruik je meer dan voor een douche. Of je kan 5 minuten onder de douche staan 10 minuten, je hebt de keuze. Of je kan een waterbesparende douchekop installeren, deze is snel terug betaald. Hoe slimmer, hoe zuiniger. En 30 % van het drinkwater wordt gebruikt om het toilet door te spoelen. Dat is toch een doodzonde. Wanneer er regenwaterstockage is, dan kan je regenwater aanwenden. Dat is veel slimmer. 15 % gaat naar de was en 8 % naar de afwas. 3 % naar de kuis en 4 % naar koken en drinken. Zoek zelf maar uit hoe je klimaatvriendelijker kan worden. Drinkwater kost geld. Minder water verbruiken is ook goed voor je portemonnee. \nOpzet is dus een website te ontwikkelen, waarbij, zonder de privacy te schenden van de burgers, er clusters van verbruikers per straat of woonblok kunnen gemaakt worden. We kunnen dan een soort wedstrijd organiseren voor de zuinigste straat of woonblok. Als je in je woonblok/straat de maandgegevens kan bekijken in vergelijking met andere woonblokken/straten, dan ontstaat er een gezonde competitie om de zuinigste, de slimste en de klimaatvriendelijkste te zijn.\nHet zou ook goed zijn dat we vanuit de website een link kunnen maken naar de smartborden in de wijk, waardoor de informatie openbaar wordt. We kunnen dan zien in welke straten of wijkdelen een verminderd waterverbruik wordt vastgesteld.\n
Klimaat- en milieuprojecten
Regenwater Vandersteen Willy WELL (klein project-stemmen x2)
Klimaat- en milieuprojecten
5-daags Klimaatfestival: Kortsluiting
Klimaat- en milieuprojecten
Ontharden binnenplein Manchesterblokken (Luchtbal)
Klimaat- en milieuprojecten
Antwerpse klimaatbrainstorm (klein project-stemmen x2)
Alle geïnteresseerde personen en verenigingen zijn welkom op deze open dag. Na de ontvangst met een drankje waarop de deelnemers kunnen bekijken wat er reeds leeft in de stad (verenigingen krijgen de kans om zich voor te stellen) presenteert klimplant de jaarresultaten en bekijkt het hoe de gerealiseerde projecten nog succesvoller kunnen worden. Enkele inspirerende sprekers nemen het woord en stellen zichzelf en hun projecten voor. Daarna kan iedereen aan de slag aan de brainstormtafels waar participatief wordt samengewerkt in kleine werkgroepen. Samen met alle betrokkenen willen we op zoek gaan naar korte- en langetermijndoelen, verse ideeën en nieuwe betrokkenheden.