Ondersteuning vrijwilligers
Ondersteuning vrijwilligers
De projecten
Ondersteuning vrijwilligers
Naar een betere ondersteuning voor de motor van buurthuis Unik, de vrijwilligers
Ondersteuning vrijwilligers
Lokaal inzetten op vrijwilligers met een hart voor dieren
Ondersteuning vrijwilligers
Honderd voorleesvrijwilligers (klein project-stemmen x2)
De Boekenkaravaan is een taalbevorderingsproject van De Schoolbrug vzw waarbij meer dan honderd voorleesvrijwilligers per schooljaar voorlezen bij kinderen met een (verhoogd risico op) taalachterstand. We bereiken zo jaarlijks een zeshonderdtal kinderen dankzij samenwerkingen met achttien Antwerpse scholen. \n\nUit budgettaire beperkingen konden we de afgelopen jaren onze vrijwilligers slechts beperkt bedanken voor hun engagement. Nochtans zijn attenties, bemoedigende woorden, groepsactiviteiten, workshops, e.d. essentieel voor de motivatie van vrijwilligers. Het gaat hier over vrijwilligers die geen vrijwilligersvergoeding ontvangen en toch een grote verantwoordelijkheid opnemen. Onze vrijwilligers engageren zich per drie maanden om aan maatschappelijk kwetsbare kinderen thuis of op school voor te lezen. Hun vrijwilligerswerk is niet altijd makkelijk en vergt doorzettingsvermogen. Ze werken ieder individueel als voorlezer en komen tot nu toe weinig met elkaar in contact. Niet alle voorlezers durven om advies vragen of geven aan wanneer hun motivatie afbrokkelt. Dit willen we nu opvangen door meer kwaliteit in vorming en ondersteuning, meer contact en meer bedanking in woorden en attenties. We verhogen zo de kwaliteit van in totaal meer dan tweeduizend voorleesmomenten. \n\nMet extra middelen kunnen we de betrokkenheid van de vrijwilligers op het project vergroten. \n\nWe kiezen voor duurzame materialen die we het liefst aankopen bij lokale handelaars. \n\nCredit foto: Gina Ruzzi
Ondersteuning vrijwilligers
Zet Onder Stroom mee onder stoom
Ondersteuning vrijwilligers
Bedankje in de Zoo (klein project-stemmen x2)
Ondersteuning vrijwilligers
Take a Baanbreek: ontmoetings- en vormingsavonden voor buddy''s die Antwerpse jongeren helpen naar werk of opleiding (klein project-stemmen x2)
De vrijwilligers van Baanbrekers, onze enthousiaste buddy's, begeleiden Antwerpse NEET-jongeren (Not in Education, Employment or Training) naar een gepaste job of opleiding. In een 1-op-1-begeleiding ontdekken buddy en jongere samen de talenten, dromen en valkuilen van de jongere, en zetten ze actief stappen naar een job of opleiding (cv en motivatiebrief leren maken, naar infodagen van scholen gaan, leren solliciteren ...). De jongeren zijn vaak kwetsbaar, hebben een klein netwerk en weinig zelfvertrouwen. Door de vertrouwensband met hun buddy vergroot hun leefwereld, stijgt hun zelfvertrouwen en hebben ze weer een concrete en positieve toekomst. \n\nWe waarderen onze buddy's enorm, ze bouwen mee aan de toekomst van de Antwerpse jeugd. \nOm dat te tonen én hen te laten groeien als jongerencoach, willen we elke 2 maanden een gezellige en leerrijke avond organiseren:\n- We eten lekker samen, ideaal om het ijs te breken en bij te praten. Het eten wordt door lokale cateraars geleverd en is vegetarisch.\n- De buddy's krijgen een duurzaam cadeau, waar ze lang plezier van hebben (bijvoorbeeld fietszakken, een trajectboekje ...)\n- Na het eten volgt er een inspirerende vorming rond jongeren, tewerkstelling of coachen, gegeven door een expert. Zo leren de buddy's nieuwe tools en handvatten om te begeleiden en groeien ze als coach (en als mens). Mogelijke vormingen: omgaan met taalbarrières (via Atlas), positief communiceren en coachen, tewerkstellingsmaatregelen voor jongeren, sollicitatietips en tricks, de leefwereld van jongeren dieper ontdekken, de impact van kansarmoede op ontwikkelingskansen ...\n\n-> ook salonbabbels waarin jongeren vertellen over hun begeleiding en zoektocht komen aan bod, zodat de jongeren zelf betrokken zijn en hun ervaringen kunnen delen. \n-> we moedigen buddy's aan om suggesties te geven, zodat we kunnen inspelen op hun noden en hen gericht kunnen ondersteunen.
Ondersteuning vrijwilligers
Samen leren, samen doen (klein project-stemmen x2)
Teledienst is een autonome pluralistische organisatie die diensten verleent aan kansarmen. Er werken 45 vrijwilligers voor het onthaal, budgetbegeleiding, logistieke ondersteuning, administratie en boekhouding. Teledienst biedt dagelijks materiële en morele bijstand, in de vorm van voedselbedeling gekoppeld aan een gesprek waarbij de mensen hun situatie kunnen verduidelijken en er samen naar een oplossing gezocht wordt. Daarnaast kunnen mensen met financiële problemen geholpen worden door bekwame budgetbegeleiders. \nEerder dan een theoretisch programma aan te bieden is het zinvol om maandelijks een spreker met ervaring (in de armoedesector) uit te nodigen – afkomstig uit diverse geledingen van de maatschappij (gevangenisdirecteur, jeugdzorg, medische en verzorgingssector, daklozenkoepel ….). Om te vermijden dat deze sprekers/ consulenten voor een te kleine groep moeten optreden, lijkt het aangewezen om dit initiatief te laten plaats vinden in een klein maar informeel auditorium – bv. bij Sint-Egidio of De Loodsen. Dat biedt meteen de mogelijkheid om een veel grotere groep vrijwilligers te bereiken die in het Antwerpse actief zijn en niet alleen de TD-permanente vrijwilligers.
Ondersteuning vrijwilligers